Olika äppelsorter

Äppelsorter i mängder finns att smaka på Kiviks äppelmarknad

Äpplen är en av våra mest älskade frukter, och det är inte så konstigt. Det finns omkring 7500 äppelsorter att välja på och innan du köper ditt träd ska du tänka på vad du vill använda dess frukter till. Vissa äppelsorter är utmärkta för mos och must, andra passar bättre att avnjuta direkt från trädet. I Sverige har vi två sorter som räknas till den vilda floran. Dels så kallat vanligt apel eller äpple, Malus domestica, och dels vildapel, Malus silvestris. Äppelträd med alla dess varianter är ett bra och tydligt exempel på vad förädling kan göra med en växt.

Äppelsorter för must

Sveriges mest odlade äppelsorter är Ingrid Marie, Aroma och Cox Orange. Det landskap där flest äppelodlingar finns är Skåne, där kända orter bland annat är Kivik och Vånga. Dessa äpplen är bäst lämpade för pressning, eftersom must- och cidertillverkning görs med äpplen vars sockerhalt är något högre. Äpplena ska dessutom innehålla höga halter tanniner, vilket är ett ämne som även används vid vintillverkning. Det ger nämligen vinets och ciderns sträva smak. Det är svårt att hitta en enda äppelsort som passar till cider eller must, så du måste blanda flera sorter.

Det är den brittiske äppelcidertillverkaren Simon McKie som i sin bok ”Making Craft Cider, a Ciderist’s Guide” skriver att du måste blanda flera äppelsorter för att få en god dryck. McKie anser att de olika sorterna först bör pressas var för sig och sedan blandas, detta för att prova sig fram till den godaste drycken. Det går dock att brygga cider eller must från vanliga ätäpplen, men smaken riskerar då att bli något slätstruken. Prova dig fram till vad du anser ger bäst och godast smak.

En annan populär äppelsort är Tunaäpple. Denna äppelsort upphittades under 1930-talet av en trädgårdsmästare och är idag landskapsäpplet för Dalarna.

Skötsel av träd

När du väl valt ut en eller flera äppelsorter till din trädgård gäller det att du sköter om träden så att de ska må bra och bära frukt. Det är dock ingen svårskött växt; alla kan lyckas med sitt äppelträd. Du bör plantera trädet på en vindskyddad och solig plats, där det har chans att växa sig stort och starkt. Det går bra att plantera äppelträd från tidig vår till sen höst. Man bör även ha med i beräkningarna att beskärning av äppelträd ska ske första gången mellan mars och april. Det beror dock på var i landet du bor.

Om du planterar ditt äppelträd under våren ska du beskära trädet samma vår. Om du planterar trädet på hösten sker beskärningen först till våren. Toppskottet ska gärna vara lite högre än alla andra skott. Det är viktigt att beskära trädet för att det ska ge stora och fina frukter. Ett träd som inte beskärs blir lätt risigt och får många och små frukter. De äppelsorter som odlas här i Sverige, i din egen trädgård, blir extra smakrika tack vare våra svala sensommar- och höstnätter.

Odla vår mest älskade frukt

Vad är väl en trädgård utan ett äppelträd? Vilka äppelsorter som du föredrar handlar endast om din personliga smak. En del gillar syrliga smaker, medan andra föredrar mjöligare sorter. Se till att smaka på frukten innan du köper hem ditt träd och fråga gärna handelsträdgården vilken sort som lämpar sig bäst för must, mos eller paj. Om du inte själv har tillgång till en trädgård kan du passa på att besöka exempelvis äppelmarknaden i Kivik och därifrån köpa med dig massor av goda frukter som blir en utmärkt must.