Näring i äpplen

Näring i mogna äpplen håller dig hälsosam

Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Ett äpple om dagen är bra för magen. Många har hört uttrycken, men vad betyder de egentligen? Äpplet som växer i södra till mellersta Sverige innehåller faktiskt väldigt mycket näring som kan hålla kroppen frisk och kry. Förutom att vara en mycket välsmakande frukt innehåller den även C-vitamin, pektin, kalium och flavonoider. Äpplet är en riktig näringsbomb. Dessutom innehåller frukten en hel del fibrer som håller tarmen igång. För att få i dig så mycket näring som möjligt så är äppelpressning en bra metod.

Näring i detalj

Näring från C-vitamin är viktig för vår hälsa. Både förkylningar och infektioner bekämpas med hjälp av vitaminet. Det är bra för immunförsvaret och är en av anledningarna till att folk som redan är förkylda ofta använder C-vitaminrika frukter för sin återhämtning. Vitaminet är även en antioxidant. Det innebär att det neutraliserar fria radikaler, som bland annat leder till för tidigt åldrande. C-vitaminet fungerar i symbios med andra mineraler och vitaminer. Järn, zink, koppar, kalcium och Vitamin B9 (folsyra) är näringsämnen vars upptag underlättas om tillräckligt med C-vitamin finns tillgängligt i kosten och kroppen.

Flavonoider är också antioxidanter – och ganska starka sådana. Flavonoider är till exempel starkare antioxidanter än vitamin E och C. När flavonoider kombineras med vitamin C förstärks effekten av vitaminet. Den största koncentrationen av flavonoider finns i äppelskalet, vilket gör att det är mycket nyttigare att pressa äpplet med skalet på. Pektin är ett fiber som finns i äpplen och andra frukter. Det bildar ett gelé när det äts. Det gör så att magsäcken töms långsammare och låter på så sätt kroppen ta upp mer näring från maten. Kolesterolnivåerna kan även sänkas när pektin är närvarande i kosten.

Äpplet är en historisk frukt

Äpplets skönhet och näring har prisats av många olika kulturer i historien. Det är ett av de äldsta kultiverade träden i Europa. Förtorkade rester av äppelskivor har hittats i gravar som är mer än 5000 år gamla. Grekerna och romarna planterade äppelträd över hela deras riken. De läkande krafterna av äpplet var vida känt och frukten användes flitigt för diverse åkommor. I den europeiska mytologin spelar också äpplet en stor roll. I Nordisk mytologi så är äpplet nyckeln till evigt liv och ungdom. Åt man av Iduns äpplen så blev man vis, ung och attraherade kärlek.

Äpplet spelade även en stor roll i den keltiska mytologin. Druiderna ansåg att äpplet var en av de mest spirituella plantorna och att övernaturliga delar av världen kunde nås genom äppelträdet. I kristendomen har äpplet kopplats ihop med visdom. Om det är näringen i äpplet som har lett till att fruktträdet spelar en så stor roll i den europeiska kulturen är svårt att säga. Ett äppelträd fyllt med äpplen är mycket vackert, men våra förfäder kände till mycket om näring, även om de kanske använde andra koncept än vad vi gör idag.

Pressa äpplen för hälsa och smak

Äpplet är en vacker och näringsrik frukt med en intressant historia. Genom fruktens näring kan vi hålla vanliga sjukdomar borta, som till exempel infektioner och förkylningar. Frukten har kultiverats länge i Europa och har använts som läkemedel för många olika sjukdomar. Förutom att äpplet smakar gott får du även i dig livsnödvändiga näringsämnen. Vitamin C, pektin, kalium och flavonoider finns i äpplen. Det finns många anledningar till att pressa äpplen. Det är både gott och nyttigt. När du pressar äpplen vill du behålla skalet på för att tillgodogöra dig så många näringsämnen som möjligt.