Goda recept för äpplen

Recept med äpplen är ofta enkla

Vilken är din favoritfrukt? Du kanske har många samtidigt eller så är det en enda frukt som står som vinnare mot alla andra. Äpplen är en av de mest populära frukterna i vårt land, inte minst eftersom de är enkla att odla själv i trädgården om du inte vill köpa i affären. Vill du sätta tänderna i ett grönt Granny Smith eller ett rött Aroma? Oavsett vad så vill vi påstå att en god äppelpaj avnjutes bäst tillsammans med en kopp kaffe.

Här följer recept på goda saker du kan göra med äpplen, året om. Passa på att prova ett recept som du aldrig har testat förut.

Recept på snacks

Äpplen är goda att äta precis som de är, genom att bara skölja av dem och sedan känna syrligheten i första tuggan. Det är få saker som är så uppiggande och fräscht som ett riktigt grönt, rent äpple. Det går även att göra enkla snacks med hjälp av äpplen, så att du har något att snaska på när du blir lite småsugen mellan måltiderna. Ett enkelt recept på äppelsnacks är helt enkelt att torka äpplen i ugn, genom att skiva dem i tunna bitar.

Ett annat populärt recept är att göra en snabb variant av äppelkaka, fast utan smuldegen som brukar vara till. Du hettar helt enkelt upp en rejäl klick smör i en stekpanna och skär upp ett eller två äpplen i tunna klyftor. Vänd klyftorna i socker och kanel och lägg ned dem i pannan. Stek dem tills de får en gyllenbrun färg och servera med en klick vispad grädde, vaniljsås eller en skopa glass. Det går snabbt och är förbluffande gott!

Äpplen gör nytta

Det finns många fördelar med äpplen, inte minst eftersom de är rika på energi och kan ge dig en boost när du känner att du behöver piggas upp. Äpplen är även rika på fiber vilket kan hjälpa att få igång en trög mage. Om du vill blanda in äpplen i din vardag är ett enkelt recept att tärna upp några äpplen som du helt enkelt har i salladen till middagen eller i gröten på morgonen. Det kommer hjälpa din matsmältning hela dagen.

Om du någon gång har ätit ett riktigt saftigt äpple har du kanske känt hur det nästan rinner saft från äpplet runt munnen. Ett äpple består nämligen till nästan 85 procent av vatten, vilket innebär att det går att pressa denna frukt och göra must eller saft. Runtom i Sverige finns många äppelmusterier som har nått stora framgångar på sin läskande äppelmust. Du kan göra must själv genom att helt enkelt pressa äpplena, antingen i en juice-press eller för hand. Det är ett enkelt recept!

Äpplen för alla

Äpplet har funnit i över 2000 år och haft stor betydelse för människan världen över. I Sverige åt vi mycket äpple och potatis under de fattiga åren vid vikingatiden och senare. Det finns en uppsjö av olika äppelsorter och lika många recept för vad du kan göra med denna frukt. Om du inte är sugen på att göra en äppelpaj eller torkade äppelskivor kan du helt enkelt äta äpplet rått precis som det är – det är en favorit hos många.